Hlavnú začali skrášľovať

10.11.2011 Prešov

Naše mesto sa už čoskoro rozsvieti vianočnou výzdobou, v rámci ktorej sa pestrofarebné vianočné girlandy a ozdoby prvýkrát zažnú už koncom tohto mesiaca. Ozdoby, ktoré budú dotvárať vianočný kolorit mesta sa v týchto dňoch pripevňujú na stĺpy verejného osvetlenia v centre a po priľahlých uličkách.

V rámci výzdoby využíva mesto nízkoenergetické dekory, ktoré zdobili našu metropolu Šariša aj v minulosti. V rámci schváleného rozpočtu mesta bude na prevádzku vianočnej výzdoby použitých cca 22 tis eur, čo v sebe skrýva celkové náklady a činnosti, ako pred montážny servis, celkovú opravu a údržbu svetlenej techniky, ako aj samotnú montáž dekórov.

Svetelný mobiliár bude rozmiestnený na uliciach Hlavná, Floriánova, Metodova, Svätoplukova, na Františkánskom námestí či na ul.
Masarykovej, ale ozdoby budú umiestnené aj v nákupných strediskách vo vlastníctve mesta Prešov.

Súčasťou vianočnej výzdoby bude samozrejme aj stromček. Ten bude stáť pred Konkatedrálou svätého Mikuláša. Prevádzka vianočnej výzdoby bude odštartovaná 25. novembra začatím Vianočných trhov, resp. 6. decembra, rozsvietením Vianočného stromu. Prevádzka bude trvať do 15. januára nasledujúceho kalendárneho roka. Po úspechoch z predchádzajúceho obdobia sa Mesto Prešov opäť bude uchádzať o najkrajší Vianočný strom v rámci Slovenska.

Túto zimu mesto neuvažuje nad obstaraním nových dekórov, a to z dôvodu finančného a tiež z dôvodu doplnenia nových svetelných dekórov v počte 4 kusov na Hlavnej ulici v podobe lustrov ešte v minuloročnej sezóne 2010 / 2011. Mesto v rámci prijatej koncepcie znižovania energetickej náročnosti, preferuje výzdobu, ktorá zodpovedá týmto štandardom a to s použitím led - diód, ktoré sú oproti konvenčným žiarovkám a žiarivkám ekonomickejšie, ale tiež pocitovo priaznivejšie. Obdobne sa tak stalo aj minulý rok, kedy mesto obstaralo spomínané 4 svetelné lustre s obdobnou technológiou svietenia. Základným kritériom pri výbere bola kontinuita nastoleného konceptu, ale tiež náklady spojené s prevádzkou. Pri výbere sa mesto spoliehalo v prevažnej miere aj na partnera, ktorým je obchodná spoločnosť zabezpečujúca prevádzku a údržbu verejného osvetlenia pre mesto.

V druhej polovici tohto mesiaca sa tak zažatím vianočnej výzdoby naše mesto ponorí do predvianočnej atmosféry, ktorá je s blížiacimi sa Vianočnými sviatkami jedným z najkrajších období roka
V. Gazdová
 

Vyberte región

mark